Project 2: (Zang)werk aan de winkel!

A capella zang mét een belangrijk deel scholing: (zang)werk aan de winkel!

A capella is een muziekterm voor zingen zonder begeleiding, waarbij je alleen kunt ‘leunen’ op elkaar en niet op instrumenten. Iedereen kan begrijpen dat deze zangkunst de nodige oefening en veel technische perfectie vereist.

Er zijn vele soorten A capella zang.  De basis ligt in de 16de eeuw en was gebruikelijk in de kerkmuziek, door de jaren heen heeft deze zangkunst zich op verschillende manieren ontwikkelt. Denk dan aan barbershop en close harmony. Tegenwoordig hoor en zie je diverse a capella groepen die vocale percussie toevoegen, het beatboxen.

In dit nieuwe project van ‘A lot of…’ gaan we de diepte in met A capella.

Is het iets voor jou? Je kent het wel: Je zingt al heel wat jaren, je deed mee aan diverse zanggroepen of – koren en dat gaat goed! Je kent je partij, je studeert thuis, alles gaat eigenlijk prima.

Mogelijk vraag jezelf wel eens af of je er een betere zanger door wordt. En wil je een betere zanger worden? Als je je dat afvraagt, hebben wij een antwoord voor je.

Zing je al in een koor of andere groep, dan zal je basis aanwezig zijn. En dan komt het aan op trainen, net als sporten.  En precies dát gaan we doen: We leiden je op tot koorzanger in de A capella muziek.

Dit is iets voor jou als je het heerlijk vindt om mooie harmonieën te maken mét elkaar. Je staat open om A capella muziekstijlen te ontdekken en je wilt er ook echt iets aan doen. We vormen een prachtig koor. We gaan nummers instuderen én we gaan je stem trainen. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. We geven je een uitstekende basis om een goede of nóg betere a capella koorzanger te worden.

Wie zoeken wij?

 • In basis goed zingende, toon zuivere, ritme vaste en leergierige mensen die het brede scala aan a capella zang voor groepen willen verkennen.
 • Deelnemers die stevig willen werken aan hun eigen zangkwaliteit door het volgen van de aangeboden zanglessen en het uitvoeren van huiswerk.
 • Serieus willen studeren, studerend van partituur en uiteindelijk uit het hoofd zingen van de door ons aangeboden en veelal ingezongen nummers. Ook niet ingezongen nummers kunnen tussen het aanbod zitten.
 • Mensen met een enorme bak aan enthousiasme die positief geformuleerde feedback weten te waarderen en zich lerend opstellen.
 • Deelnemers die begrijpen dat ‘staging’ (performance) ook een deel van het zingen uitmaakt.

Wat bieden wij:

 • Lianne en Gerard zullen de avonden begeleiden. Zij zetten de lijnen uit, geven de lessen én zorgen voor alle organisatorische zaken. Neventaken voor de deelnemers zijn er niet.
 • Mogelijk wordt er gebruikt gemaakt van gastdocenten (in elk geval Jolanda Dam, partituurkennis) om specifieke zaken in te studeren.
 • Prachtige, veelal ingezongen, muziek met een zeer uitdagend niveau.
 • Het project duurt een seizoen en kent verschillende onderwerpen. Het ‘lesrooster’ wordt ruim vantevoren verstrekt. De cursus wordt in basis gegeven in of nabij Papendrecht en uitstapjes liggen in de verwachting.

Verdere verduidelijking en grote kleine lettertjes:

 • Merk op dat de zanglessen (gegeven door Lianne) écht een fors onderdeel uitmaken van het aanbod. Dit natuurlijk om de zangers nóg beter te laten zingen.
 • De groepsgrootte wordt bepaald door een zeer goede verdeling in stemsoorten. Deze stemsoorten zijn Sopraan, Mezzo, Alt, Tenor en Bas. Een speciale rol is weggelegd voor de beatmaster (beatbox).
 • We zingen, zoals genoemd alles ‘niet elektronisch versterkt’.  Als hulpmiddel bij het repeteren wordt een piano ingezet.
 • De repetitie start om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur
 • Optredens kunnen deel uitmaken van het programma

(Zang)werk aan de winkel € 225 (bevestiging van deelname € 45, daarna 8 termijnen van € 22,50).

Ben je, na bovenstaand aandachtig gelezen te hebben, enthousiast geworden? Mail dan even naar Gerard.

De inschrijving sluit op 1 juli. Daarna hoor je of je mee kunt doen en verstrekken wij direct het eerste nummer.